top of page
TransCare
Noi căi de îngrijire pentru sprijinirea tranziÈ›iei de la spitale la domiciliu folosind IA È™i asistență digitală personalizată.

Proiectul de cercetare TransCare coordonat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) va fi implementat pe durata a 36 luni (Mai 2024 – Aprilie 2027) si are un buget total de aproximativ 2.1 milioane de Euro. Pe lângă partenerii din Norvegia (Tellu, Karde, Farsund) si Italia (IRCCS INRCA), in cadrul consorÈ›iului regăsim si Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca (IINS) din Romania in cadrul căruia vor fi realizate activități de evaluare si validare a soluÈ›iilor dezvoltate in cadrul proiectului. TransCare este cofinanÈ›at de Uniunea Europeană prin intermediul programului Transforming Health and Care Systems (THCS) È™i de Unitatea Executivă pentru FinanÈ›area Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării È™i Inovării (UEFISCDI) din Romania prin intermediu programului ERANET.

​

In cadrul UTCN, proiectul va fi implementat de un grup de cercetători din cadrul Laboratorului de Cercetare în Sisteme Distribuite (DSRL) din Departamentul de Calculatoare, Facultatea de Automatică È™i Calculatoare. Fondat în urmă cu peste 20 de ani, laboratorul desfășoară activități de cercetare în mai multe domenii conectate cu sistemele distribuite, cum ar fi inteligenÈ›a ambientală, eHealth, blockchain, reÈ›ele de energie inteligente, învățarea automată È™i optimizare multidisciplinară. Rolul DSRL este de a dezvolta tehnici si algoritmi de învățare automata pentru a oferi suport medicilor in monitorizarea la distanta a pacienÈ›ilor si pentru optimizarea procesului de luare a deciziilor.

​

Îngrijirea pacientilor dupa externare va juca un rol vital în sistemul de sănătate al Europei în viitor pentru a aborda eficient cererea crescândă de servicii medicale È™i de spitalizare. Este crucial să integrăm soluÈ›ii si tehnologii inovative pentru a uÈ™ura presiunea asupra spitalelor si a centrelor de ingrijire È™i pentru a asigura pacienÈ›ilor cu comorbidități o tranziÈ›ie lină È™i coordonată la domiciliu È™i a evita reinternarea. Obiectivul principal al proiectului TransCare este de a aborda provocările identificate în implementarea îngrijirii tranzitorii asistate de tehnologie, prin dezvoltarea de soluÈ›ii moderne (inteligenta artificiala, internetul lucrurilor, analiza date, asistenta digitala, etc.) luând în considerare contextele specifice ale diferitelor sisteme de sănătate din Europa, precum È™i diferite tipuri de modele de comorbidități. Obiectivele suport includ: (i) studierea modului în care căile de îngrijire vor trebui reproiectate pentru a permite integrarea È™i utilizarea tehnologiilor în diferite medii, oferind cunoÈ™tinÈ›ele necesare pentru relocarea îngrijirii de la spital la domiciliu; (ii) organizarea È™i desfășurarea de studii longitudinale pentru a evalua potenÈ›ialul tehnologiei de a reduce rata reinternării; (iii) dezvoltarea, adaptarea È™i scalarea tehnologiei necesare pentru îngrijirea tranzitorie, luând în considerare diferitele contexte în care vor fi efectuate studiile.

​

TransCare urmăreÈ™te să îmbunătățească îngrijirea tranzitorie prin: (i) eficienta sporita prin furnizarea infrastructurii pentru monitorizarea la distanță a pacientului È™i a aderenÈ›ei la tratament, (ii) suport prin oferirea de asistență digitală bazată pe comunicaÈ›ie virtuală È™i coordonare pentru intervenÈ›ii proactive È™i personalizate (iii), îngrijire la timp datorită detecÈ›iei proactive asistate de inteligenta artificiala a lipsei de aderență post-externare care duce la rezultate mai bune, È™i căi de îngrijire mai eficiente È™i (iv) sporirea siguranÈ›ei procesului de îngrijire. În plus, TransCare va ajuta la construirea cunoÈ™tinÈ›elor esenÈ›iale necesare pentru reproiectarea căilor de îngrijire ale pacienÈ›ilor pentru a facilita integrarea fără probleme a tehnologiei în diferite medii de îngrijire medicală, luând în considerare rolurile È™i responsabilitățile furnizorilor de servicii medicale, modelele de plată È™i stimularea entităților implicate.

EN_Co-fundedbytheEU_RGB_POS.png
IMH.png
RRC logo.png
RCN logo.png
bottom of page